Лекція професора Budiman Minasny із Сіднейського університету

13 жовтня 2023 року відбулася лекція професора Budiman Minasny із Сіднейського університету під назвою «Вуглець у ґрунті — набагато більше, ніж рішення для клімату». Цей захід було організовано філією Нового Південного Уельсу австралійського товариства грунтознавців. Лекція відбулася у прямому ефірі в будівлі Австралійського національного університету в Канберрі, також організатори забезпечили можливість взяти участь у даному заході дистанційно за допомогою zoom-трансляції.

Професор Budiman Minasny є відомим ґрунтознавцем, високоцитованим дослідником і лідером у галузі цифрового картографування та моделювання ґрунтів. У 2022 році йому була вручена медаль Річарда Вебстера від Міжнародного союзу ґрунтознавців за його значний внесок у цю галузь науки.

Під час свого виступу, професор Minasny підкреслив важливу роль грунтового органічного вуглецю у сферах рослинництва, кругообігу поживних речовин і води, а також у створенні середовища для біорізноманіття ґрунту. Він поділився досягненнями австралійських дослідників-грунтознавців у цифровому картографуванні та моделюванні запасів грунтового органічного вуглецю та їх аудиту. Також була підкреслена важливість подальших досліджень в галузі ґрунтознавства для вирішення проблем кліматичних змін, збільшення продуктивності сільського господарства, збереження водних ресурсів та підтримки біорізноманіття ґрунту.

Від ННЦ “ІҐА імені О.Н. Соколовського” у лекції взяла участь старший науковий співробітник лабораторії геоекофізики ґрунтів імені академіка НААН В.В. Медведєва — Оксана Бігун.