Обмін професійними напрацюваннями щодо подолання наслідків руйнування дамби Каховської ГЕС

27 липня відбувся Міжнародний захід «Вплив руйнування Каховського водосховища на екологію та економіки Північного Причорномор’я», організований Інститутом кліматично орієнтованого сільського господарства НААН, м. Одеса. У заході взяли участь представники Єврокомісії, ФАО ООН в Україні, аташе посольства США, представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, Національної академії аграрних наук України, науково-дослідних установ та вищих навчальних закладів, представники влади і державних установ, провідні фахівці, вчені експерти. Захід проведено у змішаному форматі.

Відбувся активний обмін напрацюваннями щодо визначення наслідків руйнування водосховища на рибальство, сільське господарство, туризм, транспорт та інші галузі економіки, які залежать від ресурсів, що надаються водосховищем. Визначено вплив руйнування водосховища на напрями змін клімату прилеглих регіонів. Запропоновано низку можливих рішень та стратегій для мінімізації негативних наслідків.

Від Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н.Соколовського» у заході взяли участь доктор економічних наук Анатолій КУЧЕР, кандидат сільськогосподарських наук Марина ЗАХАРОВА, доктор сільськогосподарських наук Людмила Воротинцева.

У пленарній частині з доповіддю «Вплив руйнування Каховського водосховища на ґрунтовий покрив Північного Причорномор'я та перспективи відновлення ґрунтів» від колективу авторів виступила Марина ЗАХАРОВА.

Учасники заходу зауважили, що за результатами виступів та дискусії необхідно розробити пропозиції органам влади та представникам адміністрацій регіонів і сформувати платформу для обговорення провідними науковцями різних прогностичних моделей.