Освоєння моделі LandShift в Університеті Касселя

У рамках спільної роботи у двох проєктах — LANDMARC (HORIZON 2020) та MSC4Ukraine (в рамках заходів Марії Склодовської-Кюрі ЄС, персональний грант старшого наукового співробітника Наталі Прозорової), старший науковий співробітник відділу ґрунтових ресурсів Юрій Залавський, експерт з ґрунтознавства та аналізу геоданих Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» відвідав Університет Касселя, щоб освоїти використання моделі землекористування LandShift для оцінки ризиків, супутніх переваг і компромісів для визначення наземних технологій пом’якшення наслідків зміни клімату в Україні.

Застосування цієї просторової імітаційної моделі допоможе краще зрозуміти потенціал органічного землеробства в Україні. Виконавці робіт за проєктами зацікавлені в дослідженні цього питання, тому що розширення практики органічного землеробства може бути хорошим способом відновити родючі ґрунти України, багато з яких сильно постраждали внаслідок тривалих воєнних дій, викликаних агресією рф. Відновлення стану ґрунтів є важливим не лише для компенсації викидів парникових газів, але й через вирішальну роль українського сільського господарства у глобальній продовольчій безпеці.

Цей візит дозволив Юрію тісно співпрацювати з дослідниками LANDMARC з Університету Касселя, зокрема з керівником дослідницької групи глобальної та регіональної динаміки, професором, доктором Рюдігером Шальдахом, Еллен Кінаст, доктором Яніною Онігкайт та Флоріаном Віммером.